Meestgestelde vragen

Laatste update: 29 september 2021

Spouwmuurisolatie

Ja, mits u een 2de energiebesparende maatregel neemt. Daarnaast komen  gemeenten of provinciën de inwoners regelmatig tegemoet met een subsidie voor het isoleren van hun woning. Zo kan men voordeliger investeren in verduurzamen om daarmee te besparen op de energierekening. Wij helpen u graag met kijken naar subsidiemogelijkheden voor uw isolatieproject.

Wilt u weten of u gebruik mag maken van een subsidie? Vraag ons dan kort naar de mogelijkheden. Ook als u nu gelijk geen gebruik kunt maken van subsidie, kunnen wij u in ieder geval informeren over de ontwikkelingen. Zo weet u gelijk wat de mogelijkheden zijn binnen uw gemeente.

Spouwmuurisolatie is de eerste, betaalbare, meest efficiënte stap die vele woningeigenaren zetten voor het verduurzamen van de woning. Het isoleren van de spouw is een manier van isoleren waarbij de open ruimte tussen uw binnen- en buitenmuur, vaak tussen de 3 tot 6 cm, wordt gevuld met isolatiemateriaal. Hiervoor dient u woning uiteraard wel te beschikken over een spouwmuur. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 hebben in de theorie een spouwmuur. Twijfelt u of uw woning ook een spouwmuur heeft? Wij helpen u graag mee.

Het isoleren van uw spouwmuur is altijd maatwerk. Dus zijn de kosten hiervoor sterk afhankelijk van bijvoorbeeld de type woning (hoeveel muuroppervlakte heb je nou echt?), het type materiaal (welk materiaal is het beste voor uw spouwmuur?) of eventuele bijzonderheden aan de woning (moet er bijvoorbeeld een hoogwerker ingeschakeld worden?). Om u toch een indruk te geven van de gemiddelde kosten per type woning, kunt u hieronder een overzicht vinden:

Tussenwoning – 40 / 60 m2 – € 750 tot € 1100

Hoekwoning – 60 / 80 m2 – € 1100 tot €1400

2 onder 1 kap – 80 / 110 m2 – € 1400 tot € 1800 –

Vrijstaande woning – 110 / 150 m2 – € 1800 tot €2500

Op voorhand vertellen welke spouwmuurisolatie het beste is, is lastig. ‘De beste spouwmuurisolatie’ bestaat niet. De meest gebruikte producten zijn wol, parels of foam. Welke type isolatie het beste is voor úw spouw, dat komt naar voren uit een inspectie op locatie. Alleen zo kunnen wij door middel van een endoscopisch onderzoek uw gevel toetsen.

Ook wordt gekeken naar uw persoonlijke voorkeuren. Wellicht dat u bijvoorbeeld een voorkeur heeft naar ecologische producten.

Voorheen waren er weinig tot geen mogelijkheden geweest om een reeds geïsoleerde spouwmuur, bij te isoleren met bijvoorbeeld een nieuw materiaal. Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om een geïsoleerde spouwmuur bij te blazen met verbeterd isolatiemateriaal. Echter, moet er nóg een open ruimte zijn in de spouwmuur. Immers, de ruimte die er niet is kan ook niet bijgevuld worden.

De meest gebruikte producten zijn parels, wol of foam. Ze hebben allemaal omme nabij dezelfde isolatiewaarde.

Spouwmuurisolatie is binnen één dag gerealiseerd en vergt geen verbouwing. Tijdens de uitvoering kunt u gerust aanwezig zijn in de woning. Houd u wel rekening met de geluiden van het boren en inblazen van de isolatie materiaal.

De snelste en meest voordelige manier om het energielabel van uw woning te verhogen, is door middel van spouwmuurisolatie. Nadat u de spouwmuur heeft geïsoleerd maak u een sprong omhoo. Als uw woning een Energielabel D heeft, zorgt het isoleren van de spouwmuren voor een sprong omhoog naar Energielabel C.

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht dat u het energielabel laat zien wanneer u het huis wilt verhuren of verkopen. Door spouwmuurisolatie kun je dus een hoger energielabel krijgen waarmee je ook nog eens de waarde van je woning verhoogt. Sinds de invoering van het energielabel is er een steeds groter wordende bewustwording ontstaan over hoe energiezuinig een woning is.

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt de onderzijde van de vloer geïsoleerd. Dit gebeurt vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer aan. Vaak neemt men vloerisolatie om de stroom van koude lucht vanuit de kruipruimte tegen te gaan. Er zijn meerdere manieren om de vloer te isoleren. Zo is er ook een mogelijkheid om de kruipruimte te vullen met isolatiemateriaal.

Wij helpen u graag in het adviseren welk vorm van vloerisolatie het beste geschikt is voor uw situatie.

Het isoleren van uw vloer is altijd maatwerk! Neemt u maar eens een kijkje in de kruipruimte. De situatie onder de vloer is erg belangrijk voor de kosten van vloerisolatie. Hoe groot is de vloeroppervlakte? Wat voor type vloer heeft u precies? Wat zijn uw wensen precies? En welke materialen zijn beschikbaar voor uw vloer? Al deze factoren spelen mee bij het opstellen van een offerte voor vloerisolatie. Om u toch een indruk te geven van de gemiddelde kosten per type woning, kunt u hieronder een overzicht vinden:

Tussenwoning +- 50 m2 – € 1300
Hoekwoning/2 onder 1 kap +- 60 m2 – € 1600
Vrijstaande woning +- 80 m2 – € 2000

Vloerisolatie is zeker zinvol. De constante stroom van koude lucht in de kruipruimte zorgt automatisch voor een koude vloer. Naast de koude vloer kan het voorkomen dat de koude lucht zich ook een weg vindt richting uw woonkamer, met name bij houten vloer is dit het geval. Vloerisolatie is hier de ideale oplossing voor. Vloerisolatie zorgt voor het ‘warme voeten’-effect.

Vloerisolatie wordt altijd tegen de onderkant van de vloer geplaatst. Dit wordt vaak gedaan met een schuim of folie. Net als alle andere isolatiemaatregelen is ook vloerisolatie binnen een dag gerealiseerd, afhankelijk van de vloeroppervlakte.

Op voorhand vertellen welke vloerisolatie het beste is lastig. ‘De beste vloerisolatie’ bestaat niet. Welke vorm van vloerisolatie het beste geschikt is voor uw situatie, komt naar voren uit een inspectie op locatie. De isolatieadviseur neemt een grondige kijk in de kruipruimte, op deze manier toetsen wij uw vloer naar isolatiemogelijkheden.

Wat hierbij ook belangrijk is, zijn uw wensen en voorkeuren. Waarom wilt u eigenlijk isoleren? Aan de hand uw wensen, en de isolatiemogelijkheden, adviseren wij u wat voor u de beste investering is.

Deze vraag kan vooraf erg moeilijk beantwoord worden zonder zicht op de kruipruimte. In theorie is erg belangrijk wat voor u de reden is om te gaan isoleren. Heeft u last van een koude vloer en wilt u het ‘warme voeten-effect’ creëren, dan is het verstandig om te kiezen voor vloerisolatie. Heeft u last van vocht in de kruipruimte, en wilt u specifiek het vochtprobleem aanpakken? Dan is het aan te raden om te kiezen voor bodemisolatie. Daarnaast is de hoogte van uw kruipruimte een belangrijke pijler.

Deze vraag krijgen wij tegenwoordig steeds vaker te horen. Zeker met vloerverwarming is het warmteverlies vanuit de vloer iets om over na te denken. De bedoeling is uiteraard dat de warmte van de vloerverwarming richting uw voeten gaat. Echter, wanneer je de vloer niet geïsoleerd hebt raak je onnodig veel warmte kwijt richting de kruipruimte. Dit is onnodig stoken en puur verspilde energie.

Tegen de vloer aan isoleren is dus noodzakelijk om dit verlies tegen te gaan. Bodemisolatie kan dit rendement helaas niet realiseren.

Houten vloeren zijn prima te isoleren, ondanks wij vaak nog te horen krijgen dat dit niet verstandig zou zijn. Integendeel! Door het vakkundig isoleren van uw vloer, zorgt u er juist voor dat de vloer droog blijft. Aantasting door vocht is dus niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor de balken. Het rendement bij houten vloeren ligt ook vooral bij het dichten van de naden en kieren van een houten vloer. Door deze vakkundig te isoleren voorkomt u dat de constante koude lucht vanuit de kruipruimte, zich een weg weet te vormen richting uw voeten.

Vloerisolatie, tegen de vloer aan isoleren, is hiervoor de ideale oplossing.